Ιστορία

Ο Παγκύπριος Ναυτικός Όμιλος Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΟΝΑΘΑ) ιδρύθηκε το 1980 και ιδρύθηκε νόμιμα (Αρ. Καν. 2012) ως σύλλογος σύμφωνα με την Κυπριακή νομοθεσία το 2000. Ο όμιλος εδρεύει στη μαρίνα της Λάρνακας αλλά τα μέλη του βρίσκονται σε όλη την Κύπρο.

Ο ΠΟΝΑΘΑ είναι ένας από τους μεγαλύτερους ναυτικούς ομίλους στην Κύπρο και ένας από τους πρώτους ιστιοπλοϊκούς ομίλους ανοικτής θαλάσσης. Διαχειρίζεται μια επιτυχημένη ακαδημία ιστιοπλοΐας στην Πλοήγηση και Ιστιοπλοΐα Ανοικτής Θαλάσσης για περισσότερα από 35 χρόνια. Παραδίδονται ολοκληρωμένα μαθήματα ναυσιπλοΐας, ναυτιλίας, βασικής ασφάλειας και ιστιοπλοΐας ανοικτής θαλάσσης. Τα μαθήματα αποτελούνται από θεωρητικές και πρακτικές ασκήσεις και είναι σχεδιασμένα να είναι εντατικά. Οι μαθητές συμμετέχουν σε μια σειρά από πρακτικές ασκήσεις σε ιστιοπλοϊκά γιοτ. Κατά καιρούς ο ΠΟΝΑΘΑ διοργανώνει εκδρομές τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, όπως στα ελληνικά νησιά.

Ο όμιλος στηρίζει επίσης ενεργά τον ανταγωνισμό μεταξύ των μελών του συλλόγου. Οι εκδηλώσεις Ιστιοπλοϊκού Αγώνα διοργανώνονται τακτικά και οι απόφοιτοι της ακαδημίας ενθαρρύνονται να συμμετάσχουν σε μια ομάδα αγώνων ιστιοπλοΐας γιοτ.