Ιστιοπλοΐα για παιδιά

Optimist και μικροί Ιστιοπλόοι

Στην Μαρίνα Λάρνακας ο Όμιλος Π.Ο.Ν.Α.ΘΑ έχει δημιουργήσει και τρέχει ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης που στοχεύει στο να φέρει τα παιδιά 8-15 ετών κοντά στην ιστιοπλοΐα.  Ο στόχος μας είναι, να κατανοήσουν τα παιδιά τις βασικές αρχές της ιστιοπλοΐας και να αναπτύξουν δεξιότητες διασκεδάζοντας μέσω του αθλητισμού.

Τα παιδιά, για να συμμετέχουν, δεν χρειάζεται να έχουν κάποια προηγούμενη εμπειρία ιστιοπλοΐας.

Σκάφος Optimist

Η εκπαίδευση γίνεται σε σκάφη τύπου Optimist. Το Optimist είναι ένα ιστιοπλοϊκό σκάφος ειδικά σχεδιασμένο για παιδιά. Κάθε χρόνο, πάνω από 4.000.000 παιδιά σε όλο τον κόσμο, ξεκινούν και απολαμβάνουν αυτό το σκάφος!

Όλοι οι μεγάλοι Ιστιοπλόοι παγκοσμίως, ξεκίνησαν από το Optimist.

Ελάτε να μας δείτε από κοντά, κάθε Σάββατο και Κυριακή πρωί και να δοκιμάσετε την ιστιοπλοΐα. Επικοινωνήστε μαζί μας για να μάθετε περισσότερα και να κλείσετε θέσεις.

Η Ιστιοπλοΐα στον ελεύθερο χρόνο των παιδιών, δεν είναι μια ακόμα απλή δραστηριότητα.

Μάθηση, ομαδικότητα και παιχνίδι

Τα παιδιά ξεκινούν την περιπέτεια της ιστιοπλοΐας παρέα με άλλα παιδιά, μαθαίνοντας και διασκεδάζοντας. Υπό την επίβλεψη πάντα, εξειδικευμένου εκπαιδευτή, και χωρισμένα σε μικρές ομάδες, τα παιδιά μπαίνουν σε ζεύγη στις ιστιοπλοϊκές βάρκες.

Κάνουν νέους φίλους και δένονται με την ομάδα. Καθώς προοδεύουν, με την υποστήριξη, επίβλεψη και ενθάρρυνση από τον εκπαιδευτή τους, θα μάθουν κόλπα και τεχνικές ώστε να μπορούν να χειριστούν το σκάφος μόνα τους, με ασφάλεια, ταχύτητα και διανύοντας μεγάλες αποστάσεις στην θάλασσα ανταγωνίζοντας και παίζοντας με τα άλλα παιδιά.

 

Τα Μοναδικά Ευεργετήματα της Ιστιοπλοΐας.

Πειθαρχία.. Οι αθλητές της ιστιοπλοΐας μαθαίνουν πώς να αρματώνουν και να ξαρματώνουν ένα σκάφος, πώς να τακτοποιούν τα πράγματά τους στην σωστή τους θέση και να τα διατηρούν σε τάξη κατά την διάρκεια της ιστιοδρομίας. Αυτή είναι μια ικανότητα που θα εκτιμήσουν πολύ οι γονείς.

Εμπιστοσύνη στον εαυτό του… Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο να συγκριθεί από το να κυβερνάς το δικό σου ιστιοπλοϊκό σκάφος. Τίποτα άλλο δεν θα βοηθήσει τόσο, ώστε να αποκτήσει εμπιστοσύνη στον εαυτό του όσο η τέχνη να ελέγχει τον άνεμο και τα κύματα.

Αντίληψη του χώρου και προσανατολισμός… Όταν τα παιδιά μαθαίνουν να ελίσσονται με την βάρκα ανάμεσα σε άλλα σκάφη και σε σημαδούρες, να κάνουν χειρισμούς για την αποφυγή συγκρούσεων, αναπτύσσουν μια αντίληψη του χώρου που θα τους βοηθήσει να είναι πιο ικανοί στο μέλλον, προσανατολίζονται αυθόρμητα στις  κατευθύνσεις και εντοπίζουν σημεία αναφοράς, ξέρουν πώς να γυρίσουν πίσω, αυτό γίνετε μια φυσική ικανότητα της αντίληψης τους.

Σκληραγωγία και υγεία… Οι μικροί καπετάνιοι αντέχουν και ελέγχουν τις καιρικές συνθήκες, προστατεύονται από τον καιρό, αναπτύσσουν αντισώματα και φυσική άμυνα στον οργανισμό.

Οργανωτική σκέψη και υπευθυνότητα…Παίρνοντας το τιμόνι του σκάφους το παιδί είναι μόνο του και γίνεται υπεύθυνο, γιατί αντιλαμβάνεται πως η κάθε πράξη του έχει συνέπειες. Αποκτά έτσι ένα αίσθημα ευθύνης που δεν θα μπορούσε να του το προσφέρει κάποια άλλη δραστηριότητα σε αυτήν την ηλικία.

Τα παιδιά μαθαίνουν να βλέπουν στον θαλάσσιο χώρο που δεν καθορίζετε από δρόμους και σήματα και ελίσσεται με  χειρισμούς ακριβείας με το τιμόνι και τα πανιά, σε συνδυασμό με την επιλογή σκέψης για βέλτιστη πορεία σε σχέση με την ‘’πίστα’’, να φτάσουν γρήγορα στην επόμενη σημαδούρα καλλιεργώντας  συνθετική ικανότητα. Αυτή η ικανότητα εξισορρόπησης διαφορετικών καταστάσεων, βοηθάει στο σχολείο και στο μέλλον στην εργασία και στην ζωή.

Θάρρος…Οι μικροί ναυτικοί μαθαίνουν να αντιμετωπίζουν το φυσικό αίσθημα του φόβου.